Міський виїзний семінар-екскурсія учителів історії та правознавства «Етнічні Прощаниці Прибужжя»

10 жовтня 2018 року на базі нашої школи відбувся міський виїзний семінар-екскурсія учителів історії та правознавства за темою «Етнічні Прощаниці Прибужжя», де учителі кафедри історії та правознавства школи Трофимчук С.О., Сибіра О.Ф., Скібіцька Н.С., Іщук Є.І., зарубіжної літератури Раш-Шиманська А.В. ознайомили учасників семінару із минулим та сьогоденням Прибузького краю.

У роботі семінару взяли участь завідувач міського методичного кабінету Хвіщук О.В., керівник міського методичного об’єднання вчителів історії та правознавства Шимчук Л.І. та учителі історії закладів загальної середньої освіти міста.

Розпочався семінар із відвідування чеської колонії «Зігмунтовки» та чеського цвинтаря.

У селі Павлівка учасники семінару ознайомилися з організацію ОТГ як передумовою трансформації територіального устрою та децентралізації влади (відбулася зустріч із заступником Павлівської ОТГ).

Відвідали садибу графа Тадеуша Чацького – відомого польського вченого, який займався історією, етнографією, правом та економікою, засновника «Товариства шанувальників наук» та одного із організаторів Кременецького ліцею, який став основою університету Святого Володимира у Києві – нинішнього Національного університету імені Тараса Шевченка. Життя і діяльність його тісно пов’язані з Волинню і нашим Прибузьким краєм.

Побували на польському цвинтарі та біля пам’ятного знака українсько-польського примирення, згадавши про 60-ту річницю трагічних подій на Волині, про які Папа Римський Іван-Павло ІІ казав так: «Польща та Україна, землі, які впродовж довгих віків пізнавали проповідь Євангелія і дали незліченні свідчення святості своїх синів і дочок, тепер, на початку нового тисячоліття, бажають зміцнити свої дружні взаємовідносини, звільняючись від гіркоти минулого і відкриваючись для братерських відносин, освячених Христовою любов’ю.

Зупинилися біля Прибужанських «Бабиних ярів». Біля самісінької дороги на Горохів, навпроти Кучкова, стоїть пам’ятник, на якому – зірка Давида і напис: «На цьому місці німецько-фашистськими загарбниками було розстріляно біля 2-х тисяч мирних жителів єврейської національності». Сюди в поле біля Кучкова, влітку сорок другого зігнали місцевих євреїв. І розстріляли усіх – стариків, жінок, дітей, не питаючи політичних поглядів, уподобань, моральних переконань.

Завершилось семінарське заняття відвідуванням козацької Прощаниці «Дорога на Січ» у селі Милятин. Багата на героїчні події часів Козаччини Волинь і, зокрема Іваничівщина. Саме вона подарувала Україні такі історичні постаті, як Григорій Черняк, Адам Кисіль. Саме тут, в урочищі Прощаниці, відбулись героїчні і разом із тим трагічні події. У ХVІІ столітті загін запорізьких козаків врятував від смерті польських вояків і, як «дяка» за це, вони ж вночі підступно напали на козаків і вирізали їх. Тут на смерть стояли воїни 124-ої стрілецької дивізії під командуванням Григорія Жилякова 22 червня 1941 року. Тут влітку 1943 року в результаті німецької каральної акції загинуло 47 вояків УПА.

Учасники міського семінару збагатилися історичними знаннями, відвідали місця українсько-польського протистояння, на основі спогадів очевидців та цікавих розповідей Сибіри О.Ф. дослідили витоки українсько-польських відносин у різний період історії України.

Тепла осіння погода сприяла хорошому настроєві. Багатобарвні волинські ліси створювали душевний затишок, давали можливість вільно дихати й уявно малювати події тих далеких, нелегких часів, коли жили та вмирали наші земляки.

Після завершення семінару усі присутні зробили для себе висновок: наша Волинь пережила багато страшних історичних подій, і кожен не тільки повинен знати про них і пам’ятати тих, хто жив тоді і боровся за мирне та спокійне наше сьогодення, але й розповідати про це учням.

Ми не можемо змінити історію, ані її заперечити, але ми повинні її пам’ятати, бо ще у минулому столітті великий класик української літератури О.Довженко сказав: «Сучасне завжди на порозі з минулого в майбутнє».

/Files/images/semnar_storikv/DSC_0120.JPG /Files/images/semnar_storikv/DSC_0162.JPG/Files/images/semnar_storikv/DSC_0145.JPG/Files/images/semnar_storikv/DSC_0178.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 411

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.